Uitnodiging !

Hierbij nodigen we u/jullie van harte uit voor de donateursavond op donderdag 23 mei 2024 van 20.00 uur  tot 21.30 uur in de Wereldwinkel aan de Hogestraat 19 in Loppersum.

Met deze avond willen we u als donateur hartelijk danken voor uw jaarlijkse bijdrage en brengen we u graag op de hoogte van het reilen en zeilen van de stichting en haar projecten. Ook is er ruimte om met elkaar in gesprek te gaan.

Geen donateur en wel benieuwd naar wat we doen als stichting? Van harte welkom!

Graag tot ziens op 23 mei.

Aanmelden voor de avond kan tot 20 mei via de mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of via een berichtje naar 06-275 13 905

 

Hartelijke groet,

Linda van der Eide

Johan Flikkema

Corrie Poort

 

Nieuw project Smart Nakuru: Liquid Soap

april 2024

Het hoofddoel van Smart Nakuru is het bevorderen van duurzame oplossingen voor kansarme vrouwen en meisjes. De meerderheid van de plattelandsvrouwen in Kenia is arm, ze hebben geen gelijke rechten, vooral niet als het gaat om grondbezit en besluitvorming. Smart Nakuru probeert hier wat aan te doen door het stimuleren van inkomens genererende activiteiten.

Om dit te realiseren heeft Smart Nakuru al een aantal projecten opgezet waarmee vrouwen in hun eigen levensonderhoud kunnen gaan voorzien. Een sterk voorbeeld hiervan is het naaiproject.

Dit voorjaar is Smart Nakuru met een nieuw project gestart: het maken en verkopen van vloeibare zeep. De vrouwen leren niet alleen hoe ze zeep moeten maken maar krijgen ook les op het gebied van ondernemerschap en financieel basisbeheer. Dit gebeurt in groepen van 10 vrouwen per maand.

De eerste vrouwen hebben hun training afgerond en zijn met hun eigen bedrijfje gestart.

 

Afgestudeerde studenten ontvangen starters-sets

januari 2024

Jaarlijks financiert de stichting het schoolgeld van 12 studenten op het Marigat Vocational Training Centre. Hier gaan jongeren naar toe voor het volgen van een beroepsopleiding.

Tijdens ons driejaarlijks bezoek aan de projecten raakten we ook in gesprek met deze jongeren. Ze gaven aan dankbaar te zijn voor de mogelijkheid een opleiding te kunnen volgen. Tegelijkertijd liepen een aantal ook tegen het probleem aan dat ze ná het volgen van de opleiding moeilijk aan het werk kwamen en alsnog thuis zaten. Eén van de oorzaken was het ontbreken van een starters-set met werkmaterialen. Als stichting hebben we ervoor kunnen zorgen dat deze sets beschikbaar kwamen en dat er nu meer jongeren werk hebben en een eigen inkomen en bestaan op kunnen bouwen.

Op de foto’s staat onze projectleider Sr Anna die een aantal jongeren de starters-set uitreikt.

 

 

In het zonnetje...!

januari 2024

Dit jaar ontving de stichting het achtste jaar op rij een donatie van ons oud bestuurslid Brenda Tillema. Brenda is eigenaresse van Kapsalon Intermezzo uit Stedum. Per knipbeurt doneert ze een euro voor het Marigat Vocational Centre, de school voor beroepsonderwijs in Marigat.

Op deze school leren de jongeren onder andere voor kapster, naaister, monteur en bouwvakker; vakmensen die nodig zijn in de buurt van waar ze wonen.

Met het sluiten van Intermezzo en het openen van een nieuwe salon stopt Brenda met de jaarlijkse donaties.

Brenda: Ontzettend bedankt voor je donaties van de afgelopen 8 jaar en we wensen je veel succes met je nieuwe kapsalon.

Op de foto Brenda met één van de studenten van het vocational training centre.

 

 

Nieuws uit Marigat

oktober 2023

Van Sr Anna, één van de projectleiders uit Marigat, ontvingen we de volgende berichten over de projecten en het voetbalteam:

Het gaat goed met de ouderen in het vluchtelingendorp in Marigat. Ze profiteren van de voedselhulp die met regelmaat wordt gegeven. Vijf ouderen zijn onlangs overleden door ouderdom.

De afgelopen periode hebben de de bouw van een aantal sinkhouses kunnen realiseren. Hiermee vergroten we de kwaliteit van leven en wonen van een aantal ouderen. Ze zijn nu beschermd tegen slecht weer, felle zon en rondlopend wild.

Het lokale voetbalteam van Marigat presteert uitstekend en heeft onlangs het subcounty-toernooi met glans gewonnen en staat momenteel op de vierde positie in het klassement.. Als beloning ontvingen ze niet alleen een welverdiende beker, maar ook een geldprijs van Kshs 95.000. Dit geldbedrag zetten ze in om de kosten voor vervoer van- en naar wedstrijden te financieren en voor de aanschaf van essentiële eerste hulp middelen.

Mooie berichten uit Mautuma

oktober 2023

Van onze projectleider op locatie kregen we de volgende berichten binnen:

 

Trotse gemeenschapsoudste

De gemeenschapsoudste van de community in Mautuma haalde zijn bestelling, een schooluniform voor zijn kleindochter op. Hij gaf toen  het volgende aan over het naaiproject:

“Ik zal niet verlegen zijn om aan te geven dat dit project vrouwen in staat heeft gesteld om uit de prostitutie te stappen en te stoppen met het maken en verkopen van lokale, illegale brouwsels. Ze hebben nu vaardigheden geleerd op het gebied van naaien, borduren en breien. Deze vaardigheden stelt hen in staat om op een goede manier aan inkomsten te komen. “

Dankzij de naaicursussen lukt het steeds meer vrouwen om eigen inkomsten te genereren en een zelfstandig bestaan op te bouwen.

Met of zonder elektriciteit, er wordt soms tot in de late uurtjes met een lamp op zonne-energie gewerkt om een bestelling op tijd af te krijgen. Powervrouwen!

 

Herbruikbaar maandverband

Naast het doen van herstelwerkzaamheden worden er in de productie-unit ook nieuwe kleding en schooluniformen gemaakt. Er wordt goed nagedacht over wat nodig is in de gemeenschap.

Zo is het idee ontstaan om voor vrouwen die zelf de middelen niet of nauwelijks hebben, maandverband te naaien.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat 65% van de plattelandsvrouwen en -meisjes in Kenia geen maandverband kunnen betalen. Ze lijden in stilte en worden tijdens hun menstruatie met veel obstakels geconfronteerd. Hieronder vallen taboes, culturele problemen en het gebrek aan toegang tot sanitaire producten en onderbroeken. Een gevolg hiervan is onder meer dat meisjes tijdens hun menstruatie niet naar school kunnen.

Bij de vrouwenproductie-unit van Smart Nakuru  proberen ze daar verandering in te brengen. De vrouwen zijn begonnen met het maken van herbruikbare maandverbanden die ook milieuvriendelijk zijn. Ze maken dit van restjes stof.

De vrouwen verkopen de maandverbanden tegen een betaalbare prijs aan de gemeenschap en schoolgaande meisje.

De plaatselijke kerk heeft 20 onderbroeken gedoneerd. Dit is een mooi begin.

Met slechts € 1,00 helpt u een vrouw al aan een onderbroek en herbruikbaar maandverband.

 

Elke maand een boekenmarkt!

juni 2023

Dankzij een mooie samenwerking met de Historische vereniging van Loppersum is het mogelijk om iedere maand een boekenmarkt te houden.

Deze markt vindt elke eerste zaterdag van de maand plaats tussen 09.30u en 12.00u bij de Hogestraat 17 in Loppersum.

De aftrap van de markten is op zaterdag 3 juni. Dus ben je nog op zoek naar een mooi boek voor in de vakantie, kom dan vooral langs!

 

 

Bedankbrief uit Mautuma

april 2023

Het afgelopen jaar hebben we als eindejaar actie geld opgehaald voor de aanschaf van schooluniformen voor kinderen in Mautuma. Kinderen kunnen daar zonder uniform niet naar school. De actie leverde een bedrag op van ruim € 500,-.

Afgelopen week ontvingen we van onze projectleider Nicolas Luvai een bedankbrief met een aantal foto’s:

Groeten van de Mautuma-gemeenschap, hoop dat deze “Bedankbrief” alle ongelooflijke supporters uit Nederland vindt die geloofden in de SmartNakuru-missie en hielpen om een ​​glimlach op het gezicht van arme kinderen te toveren door schooluniformen te verstrekken. Namens de gemeenschap in Mautuma – Kenia, zijn ze zo dankbaar voor, zoals altijd zeggen ze “Asante sana” Enorm bedankt voor het op school houden van deze kinderen.

Klik hier om de hele brief te lezen

 

Nieuwe bestuursleden gezocht

maart 2023

 

Stichting Help Afrika heeft een enthousiast bestuur met op dit moment vier leden. Eens in de 8 weken komen we bij elkaar om lopende zaken van de projecten te bespreken en bereiden we pr-acties voor.

In de loop van dit jaar nemen er twee bestuursleden afscheid. We zijn druk bezig met het vinden van nieuwe mensen. Mocht u belangstelling hebben of iemand weten die het leuk vindt om iets voor de stichting te betekenen, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Dit kan via het mailadres This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of via een persoonlijk bericht op facebook.

 

Opbrengst Geef-actie

januari 2023

Wauw!De Geef-actie rondom de feestdagen heeft maar liefst een totaalbedrag opgeleverd van € 511,- . Dit betekent een schooluniform voor ruim 70 kinderen. Zij kunnen nu naar school! Iedereen die heeft bijgedragen, hartelijk dank hiervoor!

Wilt u alsnog wat overmaken? Dat kan heel eenvoudig. Klik op de knop “geef eenmalig” en uw donatie kan worden gedaan.

 

Projectreis

november 2022

Begin november 2022 is een deel van het bestuur naar Kenia afgereisd om een bezoek te brengen aan de projecten die ondersteund worden door de stichting. Het is iedere keer weer waardevol om met eigen ogen te zien wat voor ontwikkelingen er zijn. Maar vooral is het fijn om met de mensen daar, de mensen die de projecten dragen, in gesprek te zijn. Wat hebben ze nodig, waar lopen zij tegenaan. Hierdoor kunnen wij als stichting nog beter ondersteunen daar waar hulp hard nodig is en maken we samen met de projectleiders gerichte keuzes.

 

Marigat

oktober 2022

Zonnepanelen

Het gezondheidscentrum in Marigat heeft regelmatig te maken met stroomuitval, in Kenia geen uitzonderlijke situatie. In een land waar de zon veel schijnt, ligt een duurzame oplossing in de vorm van zonne-energie voor de hand. Echter, de kliniek heeft niet de middelen om daarin te investeren. Wij zijn daarom erg blij dat we een mooie samenwerking tot stand hebben kunnen brengen met Our Energy Foundation (www.ourenergyfoundation.nl) , een stichting die investeert in duurzame oplossingen en die betrouwbare energiesystemen op zonne-energie aanlegt in verschillende Afrikaanse landen. Samen met Our Energy Foundation is er inmiddels een zonne-energie systeem aangelegd voor de medische kliniek. Hierdoor werkt de medische apparatuur op een duurzame manier en is de kans op uitval minimaal. Ook is er een zonneboiler geplaatst waardoor er altijd warm water beschikbaar is voor de kraamkliniek.

Dat zonne-energie het verschil écht maakt hebben we zelf mogen ervaren tijdens ons projectbezoek in november 2022. De zonnepanelen lagen er toen twee weken en wat een vreugde: toen de stroom uitviel kon er gewoon doorgewerkt worden en waren er geen zorgen of alle apparatuur wel zou werken.

Weer een mooi project waar wij met hulp van onze donateurs en gulle gevers vorm aan hebben kunnen geven.

Namens sr. Mary hartelijk bedankt dat dit mogelijk is gemaakt!

 

Smart Nakuru

juni 2022

Maatschappelijk werk

Naast het reeds lopende women sewingproject heeft Nicolas Luvai in 2022 een contactteam opgericht. Dit team van maatschappelijk werkers gaat maandelijks op huisbezoek bij mensen om met ze in gesprek te gaan. Onderwerpen die aan bod komen zijn o.a. het leven van de gezinnen en de problemen die ze tegenkomen. Er wordt kennis gedeeld over gezondheidszorg, hygiëne, voeding en moderne landbouw.

Ook wordt er contact gelegd met jonge moeders en meisjes die voortijdig met school zijn gestopt vanwege zwangerschap en/of een vroeg huwelijk. De meiden worden aangemoedigd om ook te beginnen met de opleiding tot naaister

 

Opknapbeurt productie-unit

De productieruimte was aan een opknapbeurt toe. Samen met mensen uit de omgeving is dit afgelopen voorjaar gerealiseerd.

 

Nieuwsbrieven

Voor meer nieuws verwijzen wij u ook graag door naar de onderstaande nieuwsbrieven.

maart 2024

maart 2023